Werkwijze

Een pup van Souls of Harmony Border Collies

Onze naam zegt het al: zielen uit harmonie. Alles gebeurt vanuit harmonie en op een natuurlijke manier. Omtrent de fokkerij wordt dus ook alles verantwoord, met veel zorg en vanuit harmonisch oogpunt benaderd. De teef (moederhond) woont bij mij en heeft zich, zowel fysiek als mentaal, uit eigen kracht en in harmonie kunnen ontwikkelen. De reu (vaderhond) komt ook uit een verantwoord en goed milieu. Beide ouderdieren staan dan ook volledig in eigen kracht wanneer de dekking zal plaatsvinden.

Keuze van de ouderdieren
De ouderdieren van de pups zijn verantwoord en met veel zorgvuldigheid samengesteld. Ik maak hierin mijn keuze door te kijken naar het karakter, goede geondheid en functioneel exterieur eigenschappen. Het karakter moet fijn in omgang en rastypisch zijn.
Zowel de teef als de reu zijn beide via DNA getest op veelvoorkomende ziektes. Ook zijn zij getest op HD en oogziektes inclusief gonioscopie d.m.v. een oogexamen. Dit zijn o.a. landelijk verplichte testen welke de rasvereniging heeft opgesteld voor de fokkerij. Ook neem ik epilepsie zeer serieus en ga hier verantwoord mee om. Dit komt tot dusver niet voor bij de ouderdieren en naar mijn weten ook niet bij de voorouders hiervan.
Beide ouderdieren zijn in het bezit van een FCI-stamboom, DNA profiel (ISAG) en de nodige praktische werk- en/of exterieur uitslagen.

Huisvesting
De werpkist heeft een ruime afmeting van 100 x 150 cm en staat in mijn woonkamer. Vanaf het eerste moment maken de pups alle facetten van het gewone huishouden mee. Zodra de pups oud genoeg zijn krijgen ze meer ruimte tot hun beschikking. Deze ruimte is een ren, deze is ongeveer 8 m2. Ook de andere honden uit mijn roedel lopen rond deze ren. De werpkist en ren worden meerdere keren per dag schoongemaakt.

Verzorging
Tijdens de nestperiode worden de pups meerdere keren per dag/week gewogen. Dit doe ik om bij te houden of de pups goed genoeg groeien. De nageltjes worden regelmatig geknipt en ze worden geborsteld, gewassen en geföhnt.

Gezondheid
De pups worden met 3, 5 en 7 weken ontwormt. Dit wordt gedaan door verschillende merken zodat elk type wordt aangepakt.
Daarnaast heb ik een modern vaccinatiebeleid. Ik laat een titerbepaling doen bij de pups rond een leeftijd van 6-7 weken. Hierbij worden de hoeveelheid antistoffen in het lichaam gemeten d.m.v. een bloedtest. Wanneer een pup te weinig antistoffen in het lichaam heeft wordt deze gevaccineerd. Deze titerbepaling zal meerdere keren gedaan moeten worden om ervoor te zorgen dat elke pup goed beschermd is en dus niet onnodig wordt volgestopt met entstoffen en hierdoor mogelijk ziek kan worden. Het kan dus zijn dat de pup die jij koopt nog voldoende antistoffen in zijn bloed heeft en dus nog niet gevaccineerd hoeft te worden. Hierover krijg je voldoende informatie mee tijdens de overdracht.

Voeding
In het begin krijgen de pups alleen moedermelk. Mocht de teef niet in staat zijn of te weinig melk geven zal ik de pups met speciale melk (bij)voeren. Wanneer de pups oud genoeg zijn krijgen ze kleine beetjes geweekt biologisch vers vlees. Op latere leeftijd leren ze ook brokjes te eten, wederom met biologische uitgangspunt.

Gedrag
Gedurende de weken dat de pups nog bij mij zijn ga ik het gedrag van allemaal goed observeren en bijzondere bevindingen noteren. Hier kan ik al veel informatie uit halen over het temperament en gedrag op latere leeftijd.
Daarnaast laat ik met 7 weken een karaktertest doen door een externe gedragstherapeut. Deze zal kijken naar het algemene gedrag, de reacties en het herstelvermogen. Dit zal plaatsvinden op een voor de pups onbekende plaats. De gedragstherapeut schrijft over elke pup een verslag met haar conclusies en bevindingen.
Met 7½ week ga ik met het hele nest naar een vreemde locatie buitenshuis. Hier wordt opnieuw door een kynologisch expert naar het gedrag gekeken. Hier worden o.a. vreemde geluiden, objecten en geuren aangeboden. Ook hier wordt gekeken naar de reacties en het herstelvermogen.
Deze testen ga ik laten doen om mijn eigen bevindingen bevestigd te krijgen.

Socialisatie
Ik heb een gedetailleerd socialisatieprogramma welke wordt toegepast op alle pups. Dat begint al op de eerste dag na de geboorte. De eerste 2 weken staan dan in het teken van neurologische-, reuk- en zichtstimulatie. Ik probeer ook een bijdrage te leveren aan de stimulatie van de balans en coördinatie.
Gedurende de hele nestperiode maken de pups kennis met diverse geuren, geluiden, ondergronden, voorwerpen, dieren, mensen en kinderen. Ook krijgen ze af en toe halsbandjes en tuigjes om voor gewenning. Als het weer het toelaat gaan ze op latere leeftijd regelmatig naar buiten en worden ze meegenomen naar verschillende drukke plaatsen.

De pups bezoeken
De eerste 3 weken moeten de teef en pups veel rust hebben. Daarna verwacht ik dat je meerdere keren langskomt. Tijdens deze bezoeken kun je de pups leren kennen, zie je ze ontwikkelen en is de mogelijkheid om de nodige vragen te stellen. Het bezoeken van de pups kan alleen op afspraak.

In aanmerking komen voor een pup
Ik hanteer een strenge selectieprocedure. Wanneer je in aanmerking wil komen voor een pup van Souls of Harmony kom je op de lijst te staan. Er vind een kennismakingsgesprek plaats waarbij het de bedoeling is dat ieder lid uit het gezin mee gaat en kennis maakt met het ras, de moederhond en mij als fokker.
Wanneer je door de eerste selecties bent wordt je gedurende het hele proces op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen van de dekking, de dracht, de geboorte en de pups.

Verdeling van de pups
Een pup reserveren of vastleggen is bij mij niet mogelijk. Nadat je meerdere keren bent langs gekomen om de pups te bezoeken mag je rond de 7e week een eerste en tweede voorkeur aan mij doorgeven met een duidelijke onderbouwing.
Aan de hand van de wensen, voorkeur en bevindingen van de karaktertest(en) zal ik de pups plaatsen. Dit gebeurt in overleg met de nieuwe eigenaren zodra de pups ongeveer 7½ week oud zijn, we hopen dan op de juiste match. Houd er rekening mee dat het tot die tijd uit kan lopen op een teleurstelling! Vanaf de toekenning met 7½ week is het zeker dat je de desbetreffende pup kunt kopen.

De overdracht
Als de pups 8 weken oud zijn mogen ze verhuizen naar hun nieuwe gouden mandje. Hier is vanuit beide partijen veel voorbereiding voor nodig, hier krijg je vanuit mij de nodige begeleiding bij.
Ik zal zorgen dat op het moment van de overdracht je nieuwe pup gezond is, goed eet, de titerbepalingen en nodige vaccinaties heeft gehad, meerdere keren is ontwormd en dat bij de pup het DNA is afgenomen en dat deze is gechipt door Raad van Beheer.
Tijdens de overdracht wordt de pup betaald en de koopovereenkomst en eigendomspapieren worden getekend.
Daarnaast krijg je de nodige documenten en spullen mee. Dit bestaat uit: een Europees dierenpaspoort, een map met gegevens van de pup en zelf samengestelde informatieve artikelen (algemene informatie over de Border Collie, hun gebreken, ziektes en aandoeningen, opvoeding, voeding, verzorging, vaccinatiebeleid, endo- en ectoparasieten, voor- en nadelen van castratie/sterilisatie).
Zodra ik de documenten van Raad van Beheer binnen heb zal ik deze op een later moment langsbrengen middels een huisbezoek. Dit gaat om de officiële FCI-stamboom en het DNA profiel.

Nazorg
Uit het oog is zeker niet uit het hart. Het is bij mij altijd mogelijk om de nodige adviezen en begeleiding te krijgen omtrent de gezondheid, het gedrag, voeding, verzorging, training, enzovoort. Mochten er dus in de toekomst problemen voorkomen ben ik altijd bereid om hierbij te helpen.
Op deze manier gaan we er samen voor zorgen dat jouw pup een fijn leven heeft en dat jij er een geweldig nieuwe huisgenoot bij hebt!

Wil je in aanmerking komen voor een pup van Souls of Harmony Border Collies? 
Neem per e-mai contact met mij op en meld je aan.
Wie weet heb jij dan in de toekomst ook een pup van Souls of Harmony.