Werkwijze

Een pup van Souls of Harmony Border Collies:

De naam zegt het al ‘Souls Of Harmony’.

Alles gebeurt vanuit harmonie en op een natuurlijke manier. Omtrent de fokkerij wordt dus ook alles verantwoord, met veel zorg en vanuit harmonisch oogpunt benaderd. De teef (moederhond) woont bij mij en heeft zich, zowel fysiek als mentaal, uit eigen kracht en in harmonie kunnen ontwikkelen. De reu (vaderhond) komt ook uit een verantwoord en goed milieu. Beide ouderdieren staan dan ook volledig in eigen kracht wanneer de dekking zal plaatsvinden.

Volgens het Verenigingsfokreglement (VFR) van Border Collie Club Nederland (BCCN) mogen ouderdieren met 18 maanden (1½ jaar) en bij Rasvereniging Border Collie Nederland (RBCNL) 24 maanden (2 jaar) een eerste nest krijgen. Souls Of Harmony laat de teven eerst fysiek en mentaal goed volwassen worden voor ermee gefokt wordt. De teven zijn dan gemiddeld 2½ á 4 jaar voordat zij voor de eerste keer mama zullen worden.

Keuze van ouderdieren

De ouderdieren van de pups zijn verantwoord en met veel zorgvuldigheid samengesteld. De keuze hierin wordt gemaakt door te kijken naar het karakter, goede gezondheid en exterieur. Het karakter moet fijn in omgang en rastypisch zijn. Het exterieur moet rastypisch en functioneel zijn voor het ras.

Zowel de teef als de reu zijn beide via DNA getest op veelvoorkomende ziektes. Ook zijn zij getest op HD en oogziektes inclusief gonioscopie d.m.v. een oogexamen. Dit zijn o.a. landelijk verplichte testen welke de rasvereniging ‘Border Collie Club Nederland’ heeft opgesteld voor de fokkerij. Ook neem ik epilepsie zeer serieus en ga hier verantwoord mee om. Dit komt tot dusver niet voor bij de ouderdieren en naar mijn weten ook niet bij de voorouders hiervan.

Beide ouderdieren zijn in het bezit van een FCI-stamboom, DNA-profiel (ISAG) en de nodige praktische werk- en/of exterieur uitslagen.

Huisvesting

De werpkist heeft een ruime afmeting van 100 x 150 cm en staat in de woon- of slaapkamer. Vanaf het eerste moment maken de pups alle facetten van het gewone huishouden mee.

Zodra de pups oud genoeg zijn krijgen ze meer ruimte tot hun beschikking. Deze ruimte is een ren, deze is ongeveer 8 m2. Ook de andere honden uit de roedel lopen rond deze ren.

De werpkist en ren worden meerdere keren per dag schoon gemaakt.

Verzorging

Tijdens de nestperiode worden de pups meerdere keren per dag/week gewogen. Dit wordt gedaan om zicht te houden op de groei en algehele gezondheid van de pups. Ook wordt er bijvoorbeeld aandacht geschonken aan vachtverzorging en het knippen van de nageltjes.

Gezondheid

Souls Of Harmony hanteerd een modern ontwormings- en vaccinatiebeleid.

De pups worden niet ‘zomaar’ of ter preventie ontwormd. Er wordt met 3, 5 en 7 weken een ontlasting onderzoek gedaan en a.d.h.v. de uitslag mogelijk behandeld tegen de betreffende variant. Er wordt getest op spoelworm, haakworm, lintworm, zweepworm en coccidieën. De pups zullen enkel het nest verlaten wanneer ze vrij zijn van deze endoparasieten.

Wat betreft de ectoparasieten (zoals vlooien, mijten en luizen) wordt ervoor gezorgd dat alle honden uit de roedel -en de moederhond in het bijzonder- geen van deze parasieten bij zich draagt voorafgaand aan de dekking en drachtperiode. Mocht dit het geval zijn zal de dekking worden uitgesteld om eerst voldoende te kunnen behandelen! Mochten er tijdens de nestperiode van de pups alsnog ectoparasieten gespot worden op de volwassen honden of pups zullen deze met de meest geschikte middelen worden behandeld.

Rond de leeftijd van 6-7 weken wordt er bij de pups een titerbepaling gedaan. Hierbij worden de hoeveelheid antistoffen in het lichaam gemeten voor Hepatitis, Distemper en Parvo d.m.v. een bloedtest. Wanneer een pup te weinig antistoffen in het lichaam heeft wordt deze op maat gevaccineerd. Deze titerbepaling zal meerdere keren gedaan moeten worden om ervoor te zorgen dat elke pup voldoende beschermd is en dus niet onnodig wordt volgestopt met entstoffen en hierdoor mogelijk ziek kan worden. Het kan dus zijn dat de pup die gekocht wordt nog voldoende antistoffen in zijn bloed heeft en dus nog niet is gevaccineerd.

Er wordt dus bewust en verantwoord behandeld tegen endo- en ectoparasieten en op maat gevaccineerd. Hierover krijg je voldoende informatie mee tijdens de overdracht.

Voeding

In het begin krijgen de pups alleen moedermelk. Mocht de teef niet in staat zijn of te weinig melk geven worden de pups met speciale melk (bij)gevoerd.

Wanneer de pups oud genoeg zijn krijgen ze kleine beetjes geweekt biologisch vers vlees (kvv). Op latere leeftijd leren ze ook brokjes te eten, wederom met biologisch uitgangspunt.

De hoofdvoeding bestaat voornamelijk uit moedermelk en biologisch vers vlees.

Gedrag

Gedurende de nestperiode wordt het gedrag van alle pups goed geobserveerd en worden bevindingen genoteerd. Hier wordt al veel informatie uit gehaald wat betreft het temperament en gedrag op latere leeftijd.

Daarnaast wordt er met 7 weken een karaktertest afgenomen. Dan wordt er gekeken naar het algemene gedrag, de reacties en het herstelvermogen. Dit zal plaatsvinden op een voor de pups onbekende plaats en zonder mama en nestgenoten.

Met 7½ week gaat het hele nest naar een vreemde locatie buitenshuis, een ‘playground’. Hier wordt opnieuw door een kynologisch expert naar het gedrag gekeken. Hier worden o.a. vreemde geluiden, objecten en geuren aangeboden. Ook hier wordt weer gekeken naar de reacties en het herstelvermogen per pup.

De combinatie van deze 3 observaties bepaald het karakter van dat moment. Met deze bevindingen worden er matches gemaakt met de nieuwe eigenaren.

Socialisatie

Er wordt gebruik gemaakt van een gedetailleerd socialisatieprogramma welke wordt toegepast op alle pups. Dat begint al op de eerste dag na de geboorte.

De eerste 2 weken staan dan in het teken van neurologische-, reuk- en zichtstimulatie. Er wordt ook een bijdrage geleverd aan de stimulatie van balans en coördinatie.

Gedurende de hele nestperiode maken de pups kennis met diverse geuren, geluiden, ondergronden, voorwerpen, dieren, mensen en kinderen. Ook krijgen ze af en toe halsbandjes en tuigjes om voor gewenning. Bench- en zindelijkheidstraining komen ook nog aan bod.

Zodra het weer het toelaat gaan ze op latere leeftijd regelmatig naar buiten en worden ze meegenomen naar verschillende locaties buitenshuis.

De pups bezoeken

De eerste 3 weken moeten de teef en pups veel rust hebben.

Daarna wordt verwacht dat je meerdere keren langskomt. Tijdens deze bezoeken kun je de pups leren kennen, zie je ze ontwikkelen en is de mogelijkheid om de nodige vragen te stellen.

Het is ook mogelijk om Souls Of Harmony (en de pups) te bezoeken ter oriëntatie.

Het bezoeken van de pups kan alleen op afspraak!

In aanmerking komen voor een pup

Er wordt een strenge selectieprocedure gehanteerd.

Wanneer je in aanmerking wil komen voor een pup van Souls of Harmony stuur je een aanmelding per email.

Er moet daarna een vragenlijst worden ingevuld en aan de hand daarvan wordt je eventueel uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Zo’n gesprek vind bij voorkeur plaats vóórdat de pups zijn geboren. Hierbij is het de bedoeling dat ieder persoon uit het huishouden mee komt en kennis maakt met het ras, de moederhond en mij als fokker. Na dit gesprek kunnen beide partijen afzien van of doorgaan naar de volgende stap richting een pup.

Wanneer dit gesprek positief uitpakt kom je op de lijst te staan van potentiële pup-eigenaren. Je wordt gedurende het hele proces op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen van de dekking, dracht, geboorte en de pups.

Matchingprocedure

Een pup reserveren of vastleggen is bij Souls Of Harmony niet mogelijk.

Na meerdere keren de pups te hebben bezocht mag je op een leeftijd van 6-7 weken een onderbouwde voorkeur aangeven voor een pup.

Souls Of Harmony maakt de matches tussen pup en potentiële pup-eigenaar. Dit gebeurt aan de hand van de wensen en voorkeuren van hen in combinatie met de bevindingen van de gedragsobservaties en karaktertest.

Tot de matches zijn gemaakt zal het onzeker zijn of er een pup uit dat nest passend is bij jouw betreffende situatie en wensen. Het kan dus nog uitlopen tot een teleurstelling!

Vanaf de bekendmaking van de matches is het zeker dat er een betreffende pup jou mag komen wonen. Dit zal plaatsvinden als de pups ongeveer 7½ week oud zijn. In overleg met de potentiële pup-eigenaar mag deze de betreffende pup accepteren of weigeren.

De overdracht

Als de pups 8 weken oud zijn mogen ze het nest verlaten, opweg naar hun gouden mandje. Dit wordt gepland zodra een pup fysiek en mentaal voldoende ontwikkeld is om de ‘grote-honden-wereld’ te betreden. Voor beide partijen is hier veel voorbereiding voor nodig, vanuit Souls Of Harmony krijg je hier de nodige begeleiding bij.

Op het moment van de overdracht is de pup gezond, eet goed, heeft een goed lichaamsgewicht, heeft de titerbepaling(en) en nodige vaccinaties en behandelingen gehad tegen endo- en ectoparasieten.

Tijdens de overdracht wordt de pup betaald en de koopovereenkomst en eigendomspapieren worden getekend.

Daarnaast krijg je de nodige documenten en spullen mee, zoals:

  • Een groot puppypakket.
  • Voer voor de eerste periode.
  • Een Europees dierenpaspoort.
  • Map met gegevens van de betreffende pup.
  • Zelf samengestelde informatieve artikelen:
    – Algemene informatie over de Border Collie;
    – Gebreken, ziektes en aandoeningen;
    – Opvoeding;
    – Voeding;
    – Verzorging;
    – Vaccinatiebeleid;
    – Endo- en ectoparasieten;
    – Voor- en nadelen van een castratie/sterilisatie.

De pup is eerder al gechipt en het DNA is afgenomen door Raad van Beheer. De officiële documenten zoals de FCI-stamboom en het DNA-profiel (ISAG) zijn op de dag van de overdracht nog niet in eigendom van Souls Of Harmony. Deze worden na binnenkomst z.s.m. bezorgd middels een huisbezoek.

Nazorg

Uit het oog is zeker niet uit het hart!

Het is bij Souls Of Harmony altijd mogelijk om de nodige adviezen en begeleiding te krijgen omtrent de gezondheid, het gedrag, voeding, verzorging, training, enz.

Mochten er in de toekomst vragen, problemen of andere zaken voorkomen ben ik bereid om hierbij te helpen.

Op deze manier gaan we er samen voor zorgen dat jouw pup een fijn leven heeft en dat jij er een geweldig nieuwe huisgenoot bij hebt!

Wil je in aanmerking komen voor een pup van
Souls of Harmony Border Collies? 

Neem contact met mij op en meld je aan.
Wie weet heb jij dan in de toekomst ook een pup van Souls of Harmony!