Over ons

Mijn naam is Joyce Muschter en ik ben de trotse eigenaar van een aantal geweldige Border Collies en een Chinese Crested. De honden zijn een groot, stiekem wel het grootste, onderdeel in mijn leven. De liefde voor dit ras is ontstaan door mijn eerste Border Collie genaamd Blue, een blauw-witte reu met veel passie voor werk en een super fijne energie om bij je te hebben. Het begon als een meisjesdroom die uitkwam.

Het ontstaan

Mijn liefde voor de Border Collie komt voort uit de hondensport dogdance. Jaren lang heb ik op wedstrijdniveau gelopen met mijn, inmiddels al overleden, terriër kruising Diëgo en Golden Retriever ‘Wizard’. Om verder te kunnen komen in de hondensport kwam mijn eerste Border Collie reu Blue in mijn leven.

Met Blue ben ik gestart in dogdance en we zijn naar hondententoonstellingen gegaan, door dit laatste is de fokkerswereld mij steeds meer gaan trekken. Ik begon mijn eigen visie te vormen en toen kwam mijn Border Collie teefje Lya op mijn pad.

Mijn meisjesdroom kwam uit en het avontuur kon beginnen.

Vereniging & registratie

Souls of Harmony is sinds januari 2015 een FCI geregistreerde fokkerij. Een pup van Souls of Harmony voldoet aan de eisen van het Verenigingsfokreglement (VFR) van ‘Border Collie Club Nederland’ (BCCN) de officiële en oudste rasvereniging van Nederland en de nieuwste rasvereniging ‘Rasvereniging Border Collie Nederland’ (RBCNL). Dit VFR is tot stand gekomen door Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland (RvB), de Nationale kynologen vereniging welke stambomen uitgeeft binnen Nederland. Deze Nationale kynologen vereniging is lid van de Internationale kynologen vereniging: Federation Cynologique Internationale (FCI), de wereldwijd overkoepelende organisatie voor stamboomhonden. Dit voor het fokken van Border Collies met officieel erkende stambomen.

Scholing

De scholing die ik heb genoten is altijd gericht geweest op de kynologie.

Ik ben begonnen met een MBO opleiding dierverzorging en ben toen doorgestroomd naar een verkorte MBO opleiding Diermanagement. In juni 2013 behaalde ik mijn bewijs van vakbekwaamheid (voor het bedrijfsmatig houden van honden en katten). In 2022 ben ik afgestudeerd als HBO Bachelor Docent & Kennismanager in de groene sector in de studierichting recreatie- en gezelschapsdieren en gespecialiseerd in de kynologie.

Naast deze opleidingen neem ik regelmatig deel aan verschillende cursussen om mijn kennis omtrent de kynologie zoveel mogelijk te verbreden en verdiepen.

Visie

Mijn visie op de hondenfokkerij, met in het bijzonder de Border Collie, is heel simpel en duidelijk. Souls of Harmony staat voor ‘zielen in harmonie’, dit kun je vanuit verschillende invalshoeken bekijken.

De hondenzielen onderling zijn in harmonie maar ook de zielen tussen baas en hond moeten in harmonie zijn. Voor mij zijn het karakter en temperament van een hond dan ook erg belangrijk en dit neem ik dus ook zeker mee in de keuze van fokcombinaties. Bij het plaatsen van de pups kijk ik dus ook goed naar de baas-hond combinatie.

Daarnaast vind ik dat mens en dier ook in harmonie moeten staan met de natuur. Mijn volwassen honden en pups krijgen daardoor bijvoorbeeld brokken en vers vlees van biologische afkomst. Maar ook de omgang en het gedrag gebeurt op een natuurlijke manier voor een goede dierwelzijn. Mits het anderen niet schaadt mag ieder individu op zijn eigen manier de wereld ontdekken en zichzelf ontwikkelen.

Een Border Collie is van origine een hond die graag wil werken. Dit werk gebeurt zowel mentaal als fysiek op een verantwoorde manier en in wat voor vorm dan ook. Rekening houdend met zowel de mentale als fysieke gesteldheid van zowel baas als hond kom je tot de ontdekking dat er heel veel mogelijk is.

Kortom:
Het fokken van gezonde, werkende en harmonieuze honden.