Pups ‘Love Story’

Het eerste nest van Souls of Harmony Border Collies.

______________________________________________________________________________

Love Story

Een verhaal dat tot stand is gekomen
door de hechte band tussen baas en hond.
Een verhaal met als rode draad liefde en verbondenheid.
Het verhaal van ons twee.
Mijn Lya, mijn ‘love you always’.

– Joyce Muschter –

______________________________________________________________________________

Week 5 – …

..[tekst]..

Week 4 – halverwege de nestperiode

De karakters beginnen zichtbaar te worden. Het ene moment herhaalt het gedrag zich en op andere momenten reageren ze anders dan voorheen. De karakters zijn dus nog vollop aan het vormen en in ontwikkeling. De pups zijn ondernemend en leren spelenderwijs de regels van de grote-honden-wereld. De pups krijgen meerdere keren per dag een vleespapje, een mengsel van puppymelk en vers vlees (kvv). De socialisatie gaat verder en de zinderlijkheidstraining heeft een positieve werking. Een aantal puppen zijn, op een ongelukjes na, al zo goed als ‘bak-zindelijk’. Het is prettig om te ervaren dat een milieubewuste keuze ook zijn doel zo snel bereikt.

Week 3 – de eerste socialisatie en training

De socialisatie is begonnen. De pups hebben zinderlijkheidstraining, benchtraining en er is een begin gemaakt aan melk drinken vanuit een trog. De pups hebben een uitloop gekregen, een puppyren. Deze ren wordt steeds een beetje groter gemaakt zodat ze hun nieuwe wereld zelf kunnen ontdekken. Er komen regelmatig nieuwe objecten en speeltjes in de kist. Zo wennen ze aan veranderingen, geuren, kleuren en vormen.

Week 2 – de eerste mijlpalen

Dit was de week van de eerste mijlpalen. De oogjes zijn open gegaan, de gewichten van alle pups zijn ruim een kilo en de eerste stapjes zijn gemaakt. Gedurende deze week is de neurostimulatie voortgezet en zijn er nieuwe voorwerpen in de kist gelegd. Dit is gedaan om de geur en tast meer te stimuleren. Nu de oogjes open zijn (en straks de oortjes) krijgt het socialisatieproces nog meer vorm en betekenis.

Week 1 – de nestnamen

v.l.n.r. Leoš, Čeněk, Kryštof, Adéla, Eliška, Zuzka, Darina

Direct na de geboorte op 13 september 2020 heeft elke pup zijn eigen nestnaam gekregen. De pups zijn bij ons een individu met een eigen gevoel en karakter. Dat verdient een naam, geen nummer. Ze hebben allemaal een naam gekregen van Tsjechische herkomst. Dit omdat hun vader Tsjechisch is. De stamboomnaam krijgen ze later, deze heeft betrekking op Lya en onze Love Story.

De bevalling

Zondag 13 september is Lya bevallen van 7 prachtige, gezonde en levendige pups. De bevalling liep voorspoedig en Lya is een moeder in hart en nieren. Ze heeft alles gegeven om haar baby’s op de wereld te zetten. Elke pup krijgt de zorg, aandacht en liefde die bij Souls of Harmony past.

Voorbereidingen voor de bevalling

Vanaf het moment dat Lya 5½ week drachtig is ben ik begonnen met voorbereiden. De kist klaarzetten, alles wassen, de kast vullen en ga zo maar door. Ik probeer ik mijn dagelijks leven al zoveel mogelijk bezig te zijn met duurzaamheid en milieubewust bezig zijn. Mijn honden, en de pups straks ook, krijgen o.a. voeding van biologische afkomst. Het is echter nog een hele uitdaging om mijn standpunt en wensen omtrent duurzaamheid en milieubewustzijn vast te houden omtrent de huisvesting van de pups. Kranten, plastic plasmatjes of zaagsel? Het zat mij allemaal tegen wat betreft milieubelastbare productieprocessen en afvalverwerking. Ik heb nu gekozen voor gerecyclede houtkorrels waarin de pups hun behoefte kunnen gaan doen als ze wat ouder zijn. Zowel de korrels als de ontlasting kunnen in de GFT bak en dit komt dus uiteindelijk weer terug in de natuur! Of het voldoet aan mijn wensen in gebruik gaan we dit nestje ervaren.

Lya is ook al flink aan het oefenen in haar eigen kraamkamer (de werpkist). Ze wordt steeds meer ontspannen en gaat er af en toe uit zichzelf in liggen.

- Lya dracht dag 45
Dag 45 van de dracht

De drachtecho

Op vrijdag 7 augustus heb ik een drachtecho laten maken. Lya is drachtig gescant!
De hartjes van alle pups klopte en ze zijn gemeten op 0,84 cm bij een dracht van 26 dagen. Ze is uitgerekend in het weekend van 12 en 13 september.
Voor de video op ons Youtube-kanaal over de drachtecho: Klik hier.
(inclusief bewegende beelden van de echoscopie!)

De dekking

Op maandag 13 juli heeft er een eerste geslaagde dekking plaats gevonden. Na een kort spel was het bij de eerste poging meteen raak. Toen hebben ze 20 minuten gekoppeld gestaan. De tweede dekking was op dinsdag 14 juli.
Voor de video op ons Youtube-kanaal over de reis en dekking: Klik hier.

Informatie over de combinatie

Moeder
”Lya”, From Borders Home Princess Jasmine, NHSB 2989361, uit Nederland (NL).
Meer informatie: Klik hier.

Vader:
”Štaflík”, Christopher Open Gate, CMKU/BOC/10222/17, uit Tsjechische Republiek (CZ).
Meer informatie: Klik hier.

Inteeltpercentage: 5% over 12 generaties.
Vachtvariëteit: langhaar (100%).
Vachtkleuren: 
Anadune_zwart-witzwart-wit (84%)
Anadune_blauw-witblauw-wit (13%)
Anadune_driekleurdriekleur (2%)

Stamboom van de pups (3 generaties)

Anadune Pedigree_Staflik_Lya

© Anadune.com

SOH_Planned litter_Summer 2020